27 November 2009

4th day of interns

di taip oleh Myee at Friday, November 27, 2009 0 pujaan hati
memandangkan esok cuti, maka tidak ramai lah manusia di ofis. cuma 5 orang saja. tugas aku untuk hari itu ada lah mengonline kan diri. da abang madi cakap tak perlu buat apa-apa. maka aku pun tak buat apa.

tapi arini abang ajam datang.muka scary + poyo..ada aku kesah?ingat aku nak sangat ke dok sini.huhu. abis semua game aku main.bosan kot.ingat dapat la ngelat pergi dentist dalam kol 10. tapi ramai orang lak kat klinik tu. xpe la. sabtu pun ok gak.

balik tengah ari da ada makan..heaven gila.tido jap pun sempat.teruk betul.

26 November 2009

3rd days of interns

di taip oleh Myee at Thursday, November 26, 2009 0 pujaan hati
Tak banyak best pun. Sama macam semalam still buat scanning. Bangun lambat sebab faris tak kejut. Lagipun tido lewat sebab insomia kot. ß- padahal kol 8 da tido bangun balik kol 11. hee~
Diaorang still tak abis2 usik aku.ye paham sebab aku ayu kan pakai tudung. Ada sorang tu datang cakap aku tak di bawa round tengok tempat-tempat lain pun. Eh perlu ke? Sebulan je kot. Ada orang backup lagi macam semalam. Seronok.. dia cakap “Jangan layan anasir-anasir luar.” Ada tu yang menjawab “IT lagi bahaya banyak virus.” Apa la mau kecoh-kecoh. Relax la. Aku ok je pun. Hahahaha.

Ada orang hantar suruh format laptop. Ko tau je la kalau pakai avira bunyi dia macam main game. Sekali menimbun virus da. Apa lagi memekak je la laptop tu. Da tu dorang pun lupa slow volume. Siap ada orang sound “Budak IT ni tak de kerja ke asyik main game saje.” Hahahaha. Bongkes apa. Suka suki nak maki orang. Motif? Jeles la tu sebab kitaorang dok relax je.

Bila line takde, berdering-dering tepon. Tak paham aku. Sabar la. Mana la kitorang nak tahu apa masalah. Ish..ish.. paham la macam mana perasaan mereka.. Stress. Siap boleh hempok keyboard kat kepala.

24 November 2009

2nd days of interns

di taip oleh Myee at Tuesday, November 24, 2009 0 pujaan hati

-->


Bangun pagi tadi beria siap awal sebab nak breakfast. Nasi lemak siap. Cari belakang umah tiada pulak kedainya..pegi la kat desa tasik nun..berbaju biru kasut crocs la.sebab pakai kasut nurse putih tu melecet kaki..eee..siap ada gelembung air. Tu la, over sangat semalam. Sampai seperti biasa jadi jaga pintu. Ye la access card still tak dapat lagi..dok la aku di tangga. Dengar je bunyi teeet, aku pe lagi cover2 la baru kuar lif.heee..suh pakcik tu tahan pintu jap..pakcik yang kuar tu dok tengok pelik je pehal budak ni. Dua tiga ari ini aku senyum badak la. Nanti kata menyombong pulak.
As usual <----- span="" style="color: #000099; font-size: 85%;">
poyo gila baru ari kedua
Tak ramai orang kat department IT. Padahal jam menunjukkan pukul 805. Lama juga aku jadi guard. Akak fiza je yang ada. Lain tak tahu mana hilang. Encik Sharul ada convention apa tah. Nevermind yang pasti abang madi dating ari ini. Camne la rupa dia. Aku da selongkar pc semalam. Ada la Nampak pic dia..hee~~ ok je tak la muka cam samseng ok. Abang Madi masuk dia malu-malu..eik..bukan aku ke yang patut malu? Dia ajar la aku cam mana nak scan pic. Ye la, len scanner, lain caranya. Mengigil tau dia tunjuk cara-caranya. Tak paham mengapa perlu begitu. Bayangkan satu negeri berapa daerah? Dalam daerah berapa usahawan? Banyak la juga kena scan. Apa yang aku belajar SAFETY AND HEALTH, kita tidak boleh terdedah kepada cahaya sebab akan berlaku komplikasi kepada tubuh. (nanti aku google and update later ok) menjelang petang siap la 4 setengah negeri. Negeri Sembilan, Kelantan, Kedah, Selangor dan Pahang tak siap lagi sebab jam da pukul 5.
Ada suatu ketika tu ada rombongan meminang datang ke tempat aku.. (eh melawat+ tak de kerja)
Ye la, konon nak berkenalan dengan budak praktikal. Dah la main bedal panggil aku NADIA. Da tak de nama lain ape. Nadia kat KWSP nun..
Encik X: “dok mana?Genting? Terengganu?”(mana dia tau da aku blaja sana?)
M: “area sini je”.
Encik X: “da kawen belum?” (apa punya soalan daa…)
M: “belum. Tak dop calon lagi” (terkeluar Terengganu la pulak.)
Encik X : “bagus, Abang pun lom kawin lagi” (ceit..tiba2 abang pulak)
M: senyum badak
Mereka pun blah. Lor..mau Tanya itu je. Hampeh betul
Nasib baik akak and abang IT backup. Lau tak lama aku di kerjakan. Akak fiza cakap baru 2 hari da glamour. Tu baru sikit yang Nampak.lau ramai lagi, adoi.. tercabut besi-besi gigi aku lau macam tu ari-ari kembang punya pasal. Tengah syok scan, tiba-tiba perot meragam la pulak. Risau aku toilet dia. Open air gitu. Orang lalu lalang. Tak kisah laki ke pompuan tau. Aku bukan apa, kang feel sangat malu lak bau semerbak sampai keluar. Kang time nak kuar toilet ada pulak yang lalu. Tak ke malu. Lau terkentut kuat ke. Dengar la pulak kat Abang AA yang dok berhampiran situ. Ish.. ape punya design la. Tak bagus betul. Nak tak nak, pegi je la sebab tak tahan. Da siap tunggu lama dalam tu takut la kot kuar ada yang tersenyum pulak. Nasib menyebelahi aku kali ini.
Lupa pulak. Pagi tadi ada lagi lagu Negaraku, doa dan azan. After lunch kol 230 wajib ye lagu patriotik. Hahah…dok syok mengscan terkejut dengar lagu JALUR GEMILANG, 1 MALAYSIA ngan ape tah lagi.eh semalam aku tak sedar kot. Ye la. Dok mengadu mesej ngan nadia bawah meja. Sibuk Tanya masing2 wat keja apa.
Tadi aku pergi HR mintak access card. Ye la. Tak kuasa nak jadi guard esok. Aku punya tak siap lagi. Aku cakap la susah nak masuk ye la. Ko tau je la bahagian IT macam mana. Biar la akak tu nak bebel ke. Ada aku kisah? Masa balik tu aku rasa aku salah punch sebab aku punch in, tak out. Ye la. Mana la nak reti. Sok nak Tanya abang madi la. Dia sangat seronok sebab ada assistant. Nanti bila da siap scan boleh la upload and settle portal dia. Ye aku akan bantu mencantikkan lagi portal itu. Memang aku nak pun sebab tak reti sangat la nak buat system ni.
Boss pun macam seronok sebab portal tu digerakkan semula. Aku lagi la bangga ok. da la later update ok. tadi tak sempat la nk update cam semalam.kan busy. Sok kak fiza tak datang..alar..lambatnya nak tunggu orang on kan pc sebab tak tau password..bagitau jeee laaaaa…kan senang. Tak payah nak on kan pagi and after lunch.

23 November 2009

1st day intern

di taip oleh Myee at Monday, November 23, 2009 2 pujaan hati
semalam tak boleh tdooo..sebab nervous nak praktikal..heeeee.. padahal pas maghrib da tido..ceit
bangun xla lewat..sempat gak la wat apa yg patut..berbaju kelabu asap aku pergi.ye la.yang lain beruniform u..malu je.tiba2 pelik kaler len.

kol 755 da tercongok depan pintu..aku tengok dorg menghala kat tempat lain..skali salah pintu da..pegi la masuk tanya..akak tu cakap kol 830 baru de orang incharge..jadi patung lagi.da la bertudung..ayu gitu

kol 830 de lagu negaraku dan doa ye sebelum mulakan kerja..pastu dengar la zikir2..alhamdulillah..hahaha..zuhur azan ye kat opis..kuat gitu.tak semayang gak tak tau la..hahhaaha.asar jap lagi ada la kot

mula2 aku akan diletakkan di bahagian HR..asyik2 HR..JLKN pun HR gak,ye la..t aku amik Master HR..eh ade ke?hahahaha..ape la.pastu sebab bawak surat pengenalan,da mention untuk bahagian IT,nak ke tak kene letak sana..lagipun HR banyak keja..dan meriah..

kat bahagian IT tak ramai and tak meriah pun macam kt HR..aku kena handle portal usahawan..update,key-in data gitu2 je la..ok la..sib tak buat sistem.aku tengok ada 5orang je staff yang len MIA kot..bos ade la.jenuh pulak la sebulan nak siapkan.lunch tadi balik rumah..jimat..hahaha..fyi pegi balik jalan kaki..lau tak kurus tak tau la kan.
ada ke patut balik lunch xde card access pintu.dok la aku menunggu orang kuar dari situ..da la salah jalan..ish..pening la.hee..anyway tak pe.cuci mata la..



ni tak tau nak wat apa,update la..lagi dua jam mau buat apa ni??
zzzzzz..

07 November 2009

Intern At Yayasan Tekun Nasional

di taip oleh Myee at Saturday, November 07, 2009 2 pujaan hati
cuti semester ni maybe agak sibuk sebab ai praktikal dekat Hq Tekun Nasional Bandar Tasik Selatan.. :)
sangat la dekat even hari ble tah pegi hantar surat, jalan kaki 5 minit je..macam mana mau kurus?heish..sangat la dekat..luncuh pun dekat rumah la kot..sangat jimat ini budak
tapi risau la kalau kena buat sistem.update web ke suruh buat multimedia pun ok gak.tapi ai xpandai la nak repair2 pc ke suh wat network.ai sangat lah tidak rajin ok.tapi sebulan saje..mana sempat pun..even nak kenal orang pun amik masa..tapi time ai pergi,mereka memakai uniform la..kaler merah putih... t ai sangat la pelik tetiba ai sorang je yang sangat ayu di situ memakai baju kurung..tapi ai praktikal to gain knowledge,to improve my communication skill with career person,to expose my intellegent and share wit people.. ok..poyoz betul..
later, ai akan story what is TEKUN NASIONAL..now i busy with my final paper on 14November (sangat lama mau tunggu..1 week from now)

Pixie Lott - slurpeenation contest

di taip oleh Myee at Saturday, November 07, 2009 0 pujaan hati

i won a SLURPEENATION CONTEST.......yeay

i receive pixie lott cd.. but i never know who is she.. sigh...silly me..

 

Designed ByMaisarah| 2011-2013 inimaisarahpunya.blogspot.com