27 December 2018

Harapan 2019

di taip oleh Myee at Thursday, December 27, 2018 0 pujaan hati
Harini ini call LPPKN RAJA LAUT sebab dah nak masuk tahun baru 2019 sebab dah lama sangat honeymoon 3tahun berdua bersama suami.

Call nombor 03-26137555 cakap nak sambung ke klinik subfertilili. Cakap nak buat appointment untuk kali pertama. Nurse cakap paling awal 14 March 2019 untuk yang HQ. Aku tanya untuk klinik lain boleh ke? Yang ada buat fertiliti hanya HQ, JB dengan Ipoh. Lain untuk perancang keluarga. Dia tak tau ke ramai lagi yang tak leh mengandung 😅.

Appointment 8pagi. Dia suruh bawa suami, ic suami isteri dan kad nikah or sijil nikah dan duit RM200 maksimum cas la kot. 

Sebelum datang suami kena keluarkan dulu air mani dia 3-4hari sebelum tarikh appointment means 9 atau 10 atau 11 Mac. Klinik taknak air tu. Dekat sana baru keluarkan yang baru yang masih sihat kot. 

Harap 2019 bagi berita gembira untuk aku dan suami. 

Btw sebelum lppkn aku pernah pergi mommies wellness & azalea maternity. Nanti aku buat post lain

21 July 2017

Resepi udang buttermilk simple

di taip oleh Myee at Friday, July 21, 2017 0 pujaan hati

Harini kakak masak udang buttermilk. Alah senang je. 
Bahan kena ada mestilah udang. Ikut la nak ayam ke. Ni sebab semalam pusing naik moto nampak orang jual udang, so singgah beli kedai depan ni je.

Goreng dengan tepung beras bersama kunyit dan garam. Bagi dia ranggup dan berkaler. Ikutlah nak ranggup ke tak.

Susu cair. Tak kisah la brand apa. Aritu g parade nampak murah pulak. Rm2.40 je. Selalu rm3 lebih.

Daun kari amik kat umah abg apam balik. Bawang putih, cili api. Ikut la tahap kepedasan.

Da goreng udang, asing tepi, buang sikit minyak udang tu, letak butter. Tak kisah la butter ke majerin ke. Pakai je apa ada kat umah tu. Takyah sikit2 nak p kedai. Tak cukup bahan tak masak. Alasan semua tu. Haha.

Tumis bwg putih, dengan daun kari. Ahh masuk je cili padi gak. Da naik bau, tuang susu cair. Agak2 je. Nak kuah lebih, buh lebih. Buh garam, gula. Da sedap, masukkan udang. Agak kuah dah macam berbuih, tutup api. Dah siap! Kakak suka udang ranggup. Masa nak makan tu baru buh udang. Memang krap krup gigit kulit udang. Makan menjilat jari. Dah p masak sana. Hahaha #dapursarahmahadzi r#udangbuttermilk #buttermilk#dokumahberkawandgnlakije#penatbebelkatlaki #bebelktigplak

16 July 2017

Resepi laksa johor simple sedap

di taip oleh Myee at Sunday, July 16, 2017 0 pujaan hati



Laksa Johor


Bahan bahan:
spaghetti 
ikan tenggiri
rempah kari ikan Babas
jantan manis + biji ketumbar
cili kering yg dikisar
udang kering (cuci bersih, kering dan kisar)
santan pekat
air
kerisik
Garam
Gula

Bahan kisar:
bawang besar
bawang putih
serai
halia


Ulam ulam:
Timun
Taugeh
Daun kesum & bunga kantan
Kacang panjang
Limau kasturi
Lobak asin

Memula rebus ikan tu dengan asam keping. Eh jangan lupa cuci dulu ikan tu. Agak-agak ikan da masak, angkat letak tepi. Air dia jangan buang pulak.  Sebab ikan tenggiri ni tak banyak tulang, so senang dan cepat je asingkan tulang. 

Blend bahan kisar, tumis masuk dalam periuk. Blend kering jintan manis dengan ketumbar. campak dalam periuk. Sis tak pakai minyak pun. Blend isi ikan sikit campur air sikit. Takpayah nak basuh blender banyak kali. Da naik bau, masukkan rempah kari ikan dengan cili kisar. buh air sikit takut hangit plak nanti.
Buh ikan yang da blend sikit dalam periuk, blend plak tulang tu. Alah nak bagi kuah. Yang air rebusan tu, masukkan je. Agak-agak la nak pekat ke cair. Masukkan santan. Bila dah mendidih tu masuk kerisik. Gula garam sikit untuk perasa. Agak-agak je bila sedap, tutup api.

Oh bunga kantan punya bahagian keras tu, campak je masuk dalam kuah. bagi wangi. haha. 
 

Designed ByMaisarah| 2011-2013 inimaisarahpunya.blogspot.com