21 July 2017
Resepi udang buttermilk simple
Harini kakak masak udang buttermilk. Alah senang je.
Bahan kena ada mestilah udang. Ikut la nak ayam ke. Ni sebab semalam pusing naik moto nampak orang jual udang, so singgah beli kedai depan ni je.
Goreng dengan tepung beras bersama kunyit dan garam. Bagi dia ranggup dan berkaler. Ikutlah nak ranggup ke tak.
Susu cair. Tak kisah la brand apa. Aritu g parade nampak murah pulak. Rm2.40 je. Selalu rm3 lebih.
Daun kari amik kat umah abg apam balik. Bawang putih, cili api. Ikut la tahap kepedasan.
Da goreng udang, asing tepi, buang sikit minyak udang tu, letak butter. Tak kisah la butter ke majerin ke. Pakai je apa ada kat umah tu. Takyah sikit2 nak p kedai. Tak cukup bahan tak masak. Alasan semua tu. Haha.
Tumis bwg putih, dengan daun kari. Ahh masuk je cili padi gak. Da naik bau, tuang susu cair. Agak2 je. Nak kuah lebih, buh lebih. Buh garam, gula. Da sedap, masukkan udang. Agak kuah dah macam berbuih, tutup api. Dah siap! Kakak suka udang ranggup. Masa nak makan tu baru buh udang. Memang krap krup gigit kulit udang. Makan menjilat jari. Dah p masak sana. Hahaha #dapursarahmahadzi r#udangbuttermilk #buttermilk#dokumahberkawandgnlakije#penatbebelkatlaki #bebelktigplak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 pujaan hati:
Post a Comment
Layan maisarah membebel