18 December 2015

Budget Trip Kota Kinabalu :Day 1 #sarahmakanangin

di taip oleh Myee at Friday, December 18, 2015
Lama tak jalan-jalan, maka kami decide ke kota kinabalu. Plan nak pergi dari bulan januari 2015. So tiket mahal, kita tunggu sampai tiket murah. Maka bulan september menjadi pilihan memandangkan bulan 10 busy nak kawen dan mungkin mak aku tak bagi pergi. 

Macam biasa, flight paling awal yang murah. Maka kena keluar rumah pukul 630pagi ke ERL bandar tasik selatan. Flight pukul 930pagi. Aku sampai awal ke KLIA2, so sempat pusing-pusing cuci mata. Bebudak ni dah la lambat, siap nak breakfast bagai dekat McD. Dah la percutian budget, kang takdapat naik flight baru padan muka. Paham-paham je la AA ni macam mana. Kot datang gila dia, memang bye-bye jawabnya.
              
Perjalanan dalam 2jam macam tu. Dah la duduk sorang, bosan, aku banyak tidur. Lagipun budak sebelah aku tak reti duduk diam, mengendeng ke aku. Tak paham betul.

Kitaorang sewa kereta avanza. Sebabnya viva dah takde. So hentam je lah. Lagipun dapat murah. Viva auto sehari dalam RM110. Avanza auto dapat RM120 sehari. So oklah kan. Lagipun akak jamilah ni tak banyak songeh. Akak jamilah datang jemput dekat airport lambat. Sebabnya dia ingat kitaorang sampai pukul 1230 macam tu. Dok la pusing-pusing dekat airport KK terminal 2 ni. Bosan. Kerusi tak banyak pulak tu. Bag dah la bawak batu kot! 


Ikut itineary kekonon nak pergi KUNDASANG terus. So sebelum nak memulakan perjalanan, perlulah isi minyak dulu. Kang jenuh nak cari pump station kat sana (padahal ada je. Tapi pump station yang kecik ajelah)



On the way ke kundasang, kitaorang jumpa RUMAH TERBALIK dulu. Kalau ikut budget, memang taknak la masuk. Sebab dah semua orang kalau pegi KK, mesti singgah, maka tak lengkap la kisah KK kan. So dengan berat hati, beli tiket RM10.60. Ada GST tau! 60sen tu ha. Niat nak masuk rumah terbalik je, so abaikan la 3d museum tu. Lagipun kan budget.



Entah kome nampak ke idok harga tah. Layankan ajelah
Beratur nak masuk. Sebelum tu dengar la orang tu cerita kisah rumah ni. Seperti yang sedia maklum, memang takleh amik gambar dalam rumah ni kan. Tengok gitu-gitu je. Lagipun kecik je rumah ni. Rasa tak berbaloi. Tapi sebab dekat tempat lain takde, masuk jelah.

Kereta terbalik pun ada
Taman terbalik. Aku takde lak amik gamba dekat jamban terbalik tu. Situ-situ je boleh amik.
Dah setel rumah terbalik, sambung perjalanan ke kundasang. Masa beratur tanya budak kat situ makan dekat kundasang banyak kedai makan ke? Dia cakap banyak kedai tak halal. Wahhh. Terkejut jugak mendengarnya. Singgah shell beli air dan jajan buat alas perut. Lapar bebenor dah sebab belum lunch.


Dari Kota Kinabalu ke Kundasang tu tiba-tiba hujan lebat. Lebat sangat - sangat sampai tak nampak jalan la. Kalau aku drive tu, tak tahu lah. Lagipun jalan dia macam cameron highland tu. Bab makan memang kitaorang selalu fail dalam percutian. Selalu lupa nak survey atau study tempat makan yang ok. Yelah ingat banyak makanan halal. Rupanya tidak ye kawan-kawan. Lagi-lagi kundasang. Dalam hujan lebat tu search la tempat makan. Cari belog bagai tengok review sedap ke tidak. 



Akhirnya sampai jugak dekat dataran ni. Tak tahu apa nama dia. Kedai makan H*****H. (Nama kedai dirahsiakan sebab qila pepagi tu sakit perut teruk muntah-muntah). Beli ketiau sup RM5. Harga sama je macam dekat tempat lain. Sini pun dah sejuk-sejuk jugak. Acah-acah buat asap. Tapi tak jadi. 










Lepas makan semua, gerak ke tempat lembu. Tapi lembu dah tutup. Sebab sampai dekat pukul 5 dekat area dairy farm ni. Dairy farm ke tempat tido tak jauh mana pun. Jumpa lembu dulu baru kiram village.







budget dekat new zealand memasing. Sini pun sejuk juga. ala-ala cameron camtu la. tapi boleh tahan lagi la aku.




Setelah beberapa jam perjalanan sampai jugak dekat Kiram's Village Cabin ni. Nak book, call atau whatapps 0166950057. Aku haritu call je senang. Tapi pakcik ni suruh mesej jugak untuk confirmation. Kena bayar deposit dulu. Dia ada banyak jenis bilik. Pilih mana yang sesuai la. Tapi kena cepat. Kalau tak, tak dapat. Suasana sangat menarik dan comel. Ala-ala hobbit gitu tempat ni.

Nama bilik-bilik dia pun comel - comel. Strawberry, Asparagus, Tomato , Carrot, Cabbage, Chili, Onion lagi tah pe tah la. Mula-mula nak book Mushroom & Potato. Sebab terhegeh-hegeh buat keputusan nak tido mana, melepas la bilik tu. Dapat bilik Onion. (Hot shower dia rosak T_T)  









 Bilik dia boleh la untuk 4 orang. Katil queen tu berhimpat bertiga. Katil single untuk yang penat drive meredah hujan ribut. Dekat area sini ada kedai makan. Tapi macam tak bukak. Petang tu acah-acah pusing kawasan amik gambar konon kat obersi.






Ambik gambar bilik orang lain. Bilik sendiri tak berapa nak cantik. Huhuhu
















Dekat sini tak di sediakan tuala ye. Ada kawan tu tak bawak tuala langsung. So pergi la ke kawasan perkampungan tu cari kedai runcit jual tuala. Tapi non ada. Ada pun tuala kecik. Jadilah dari takde. Aku beli megi kot malam kebulur. Lepas tu ada jajan yang lama gila tak jumpa. 



Gigih cari port nak tengok sunset. Ni dekat tempat depan kiram tu. Macam ada platform ke apa tah. Indah sungguh ciptaan tuhan tengok langit macam tu. 

Malam tu takde buat apa. Tv pun takde dekat bilik.Dok gelak ketawa dalam bilik memekak mengacau orang sebelah honeymoon sebabnya deela kena tipu pasal hot shower. Air mandi dia memang sejuk gila. Kalau nak kencing tu, boleh beku kau punya tuuuuuttt sejuk dia! Sebabkan deela mandi last, kitorag acah-acah kata air panas dah habis. Padahal memang masing-masing mandi air sejuk macam nak jadi ais satu badan.


Oh qila dengan ain dorang makan nasi goreng dekat kedai tadi. Nasi tu banyak, so dorang tapau untuk makan malam, dan kejadian tak di ingini telah berlaku keesokkan harinya. 


Jeng jeng jeng...













2 pujaan hati:

Mises iNtan on January 3, 2016 at 5:53 PM said...

Assalam sis..sy ade book bilik mushroom kat kiram village tu, so so far suasana village tu ok x?in real view dgn g.kinabalu dekat x? Hehe..

Myee on January 5, 2016 at 11:48 AM said...

@Mises iNtan

Salam.. suasana ok sangat. cantik dan sejuk. takdela dekat sangat, tapi boleh la nampak kinabalu

Post a Comment

Layan maisarah membebel

 

Designed ByMaisarah| 2011-2013 inimaisarahpunya.blogspot.com